2013/07/09

Ražotāji iesaka kokskaidu briketes pirkt vasarā

„Vasara ir īstais brīdis, kad iegādāties kokskaidu briketes, jo sākoties apkures sezonai, briketes maksās līdz pat 30% dārgāk,” mudina ekskluzīvo logu ražotāja SIA "Flora" direktors Juris Bušs.

“Šobrīd Latvijas kokapstrādes uzņēmumos notiek aktīvs ražošanas posms. Mūsu uzņēmumā tiek ražoti logi un durvis, bet kā blakus produkts arī briketes. Tās tiek krautas noliktavā, tur aizņem vietu. Tāpat  arī tie ir iesaldēti līdzekļi. Tāpēc ražotāji cenšas stimulēt brikešu pārdošanu vasarā,” skaidro Juris Bušs.

“Arī tad, ja izmantojam savu noliktavu, tā tik un tā nav bezmaksas. Un jo ilgāk briketes stāv noliktavās, jo lielāka ir šo brikešu cena. Tāpat arī iesaldētie līdzekļi sadārdzina preci,” precizē Juris Bušs, mudinot cilvēkus, kuriem savā saimniecībā vieta brikešu glabāšanai, kā arī šobrīd pieejami līdzekļi, briketes pirkt vasarā.

“Ja malku cilvēki pērk jau pavasarī, lai tā līdz apkures sezonai paspētu izžūt, tad ar briketēm tā nav. Briketes var lietot tūlīt, tāpēc aizvien biežāk tās tiek iepirktas pēdējā brīdī,” novērojis Juris Bušs.

Juris Bušs gan pieļauj, ka cilvēki briketes pērk pēdējā brīdī arī tāpēc, ka šī brīža spiedīgajos apstākļos daudzi nemaz nevar atļauties tērēties tik tālu uz priekšu. “Ja mājsaimniecībai ziemā nepieciešamas vairākas tonnas brikešu, tad tūlītēji ir jāiztērē vairāki simti latu. Cilvēki šādus tēriņus mēdz atlikt, cerot, ka varbūt rudenī naudas pašiem būs vairāk, kā arī cerot uz kāda tirgotāja pārdošanas akciju, kā tas bija 2012.gada rudenī,” uzskata Juris Bušs.

Juris Bušs zināja teikt, ka 2012.gada rudens akciju cenas cilvēkus varētu maldināt. "Tobrīd daudziem noliktavās bija atlikumi vēl no iepriekšējās siltās ziemas, tāpēc sākumā ražotāji iztirgoja vēl pērnās neiztirgotās briketes par ļoti pieņemamu cenu. Cik zinu, šogad pērno brikešu atlikumi jau iztirgoti, tāpēc  var paredzēt iksezonas cenu pieaugumu,” prognozē Juris Bušs.

"Analizējot brikešu cenas, ir jāņem vērā, ka briketes ir blakusprodukts. Ja kādam ražotājiem rastos pēkšņa nepieciešamība pēc ātrās naudas, nav izslēgts, ka briketes tiek tirgotas arī par dempinga cenu, lai pēc iespējas ātrāk iegūtu nepieciešamos naudas līdzekļus. Līdzšinējā pieredzē gan šādu gadījuma nav bijis daudz, jo kamdēļ gan ražotājam pārdot lētāk, ja var notirgot briketes arī par tirgus cenu," uzskata Juris Bušs.

“Ja nav būtisku satricinājumu, tai skaitā ļoti augsta vai arī ļoti silta ziema, tad brikešu cenas jau vairākus gadus Latvijā ir nemainīgas - vasarā tās var nopirkt par aptuveni Ls 70 par tonnu, bet ziemā tonnu jāmaksā jau aptuveni Ls 100,” novērojis Juris Bušs.

“Brikešu cenu ietekmē arī sezonāls pieprasījums. Ja ir auksta ziema, tad briketes vajadzīgas vairāk, tad attiecīgi pieaug arī cena. Briketes nav vienīgais kurināmais, tās drīzāk ir vērtējamas kā ekskluzīvs kurināmais, jo ir gan ērti novietojamas, gan efektīvs, maz pelnus radošs. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka šī kurināma cena ir atkarīga ne tikai no ražošanas izmaksām, bet arī no pieprasījumu un piedāvājuma mijiedarbības. Ja kokskaidu briketes maksās pārāk dārgi, tad klienti izvēlēsies kūdras, salmu, griķu vai citas briketes kā arī ogles vai malku,” norāda Juris Bušs.

“Jāņem vērā arī tas, ka brikešu cenu Latvijā ietekmē ne tikai vietējie laika apstākļi. Kā rāda pieredze no iepriekšējiem gadiem, ja Zviedrijā ir barga ziema, tad zviedru uzņēmēji pāris dienu laikā uzpērk visus Latvijas noliktavu atlikumus un ar kuģi izved tos ārā. Un tad cenas Latvijā strauji kāpj,” stāsta Juris Bušs.

Juris Bušs vada SIA "Flora" kopš 2009.gada, bet senāk to vadīja viņa tēvs Māris Bušs, kurš šo ģimenes uzņemumu izveidoja 1991.gadā. No mazas galdniecības tā gadu laikā izaugusi par Eiropas līmeņa ražotni, kas piedāvā visa veida logus (koka, alumīnija, PVC), fasāžu sistēmas, jumta logus, futerlogus, mansarda stiklojumu, durvis un izpilda Eiropas vadošo jumta logu ražotāju pasūtījumus sarežģītu detaļu izgatavošanā. Kā blakusprodukts uzņēmumā tiek ražotas arī kokskaidu apkures briketes. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 150 darbinieku. Uzņēmuma ražotne un birojs atrodas Jelgavā, pārstāvniecība arī Maskavā.

Šobrīd puse no "Flora" saražotās produkcijas tiek eksportēta uz Krieviju, kur līdz ar Vācijas, Itālijas un Austrijas ražotājiem ir ieguvusi spēcīgas pozīcijas ekskluzīvajā segmentā. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta arī uz Lielbritāniju, Franciju, Spāniju, Zviedriju, Ungāriju, Čehiju, Vāciju, Norvēģiju, Īslandi, Šveici, kā arī Lietuvu un Igauniju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru