2015/12/16

Investori Kalnciemā no protestētājiem pieprasīs kompensācijas par radītajiem zaudējumiem



SIA “Eco Lead” valdes priekšsēdētājs Jurijs Harlamovs informē, ka uzņēmums ir konsultējies ar advokātiem, un apzinājis gatavību vērsties tiesā ar prasību kompensēt investoram radušos zaudējumus, kas radušies dēļ dažu Kalnciema iedzīvotāju uzstājīgiem protestiem pret svina rūpnīcas celšanu Kalnciema rūpnieciskajā teritorijā. 

“Administratīvā tiesa Jelgavā ir nepārprotami pilnībā noraidījusi dažu Kalnciema iedzīvotāju iesniegto prasību apturēt Jelgavas novada domes lēmumu par svina rūpnīcas celšanu Kalnciema rūpnieciskajā teritorijā. Un gadījumā, ja kāds no 10 tiesvedības iniciatoriem tomēr pārsūdzēs Jelgavas Administratīvās tiesas lēmumu, SIA “Eco Lead” pret konkrētajiem protestētājiem vērsīsies tiesā ar prasību kompensēt investoram radušos zaudējumus,” informē Jurijs Harlamovs.

“Mūsu uzņēmuma darbiniece kā novērotāja atklāti piedalījās Irinas Dolgovas un Aijas Tračumas organizētajā sapulcē Kalnciema kultūras namā 9.decembrī. Un sapulces laikā aktīvistes, tai skaitā Irina Dolgova nepārprotami lūdza uzņēmuma vadībai nodot ziņu, ka protestētājas ir gatavas tiesāties tik ilgi, kamēr investoriem aptrūksies pacietība un viņi paši no Kalnciema aizvākšoties,” dzirdēto atstāsta Jurijs Harlamovs.

“Mēs bija ļoti iecietīgi pret iedzīvotāju bažām, protestiem un nepatiku, mēs bija ļoti iecietīgi tiesvedības laikā, ļaujot tiesai objektīvi izspriest. Taču tagad mēs jūtam, ka, izmantojot likumā paredzētas iespējas, pret mums tiek plānots turpināt ļaunprātīgu un kaitniecisku darbību. Mums tas nav pieņemami! Tāpēc arī mēs izmantosim likumā paredzētas tiesības vērsties tiesā ar prasību kompensēt mums apzināti nodarītos zaudējumus,” informē Jurijs Harlamovs.

“Šobrīd sanāk tā, ka daži iedzīvotāji savu politisko ambīciju dēļ taisa traci un neļauj mums strādāt, bet tikmēr mums, tāpat kā Jelgavas novada domei, ir jāalgo advokāti. Mums arī jāpacieš dīkstāve. Jā, iesniedzot prasību pret protestētājiem, mums būs jāsamaksā liela nodeva, taču tad arī katram no tiem protestētājiem būs jādodas uz tiesu, katram jātērē savs laiks, jāalgo savs advokāts, un tad vairs nepietiks ar skaļu, demonstratīvu un nekonstruktīvu izrādīšanos, tad par savu rīcību katram būs arī jāatbild,” savus lēmumu skaidro Jurijs Harlamovs.

“Mēs respektējam to, ka cilvēkiem var būt bažas, respektējam to, ka cilvēki var pieprasīt no mums vēl lielāku atklātību un informāciju par to, kā tiks nodrošināta ekoloģiskā drošība. Taču ar šiem konkrētajiem aktīvistiem diskusija nav konstruktīva, te vairāk ir emocijas, un Aijas Tračumas un Irinas Dolgovas gadījumā arī politiskās ambīcijas, jo vieglāk ir būt populāriem ar iedzīvotāju biedēšanu, nevis Kalnciemā ielaisto problēmu risināšanu,” uzskata Jurijs Harlamovs.

“Saskaņā ar mūsu sākotnējo plānu, jau šobrīd bija jāuzsāk darbu rūpnīcai, dodot darbu 42 darbiniekiem, un vēl tikpat būtu nodarbināti celtniecības darbos. Taču šobrīd mūsu darbības uzsākšanu kavē tiesvedība, bet daudzi Kalnciema iedzīvotāji vēl vienu Jauno gadu sagaidīs kā bezdarbnieki un ar šaubīgu skatu nākotnē,” konstatē Jurijs Harlamovs.

Atgādinām, ka 2015.gada martā Jelgavas Administratīvas rajona tiesas tiesnese Lala Apšeniece pieņēma Kalnciema iedzīvotāju (Žannas Ņečiporukas, Ivana Ņečiporuka, Gaļinas Bušmanes, Tatjanas Daņilovas, Antoņinas Zelčas, Andreja Tračuma, Aigara Suktera, Sergeja Hramčenko, Valentīnas Amirovas) un Vides aizsardzības kluba pieteikumu, un ierosinājusi administratīvo lietu par Jelgavas novada domes 2015.gada 28.janvāra lēmuma par nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveide Kalnciemā atcelšanu. 29.novembrī Administratīvā tiesa Jelgavā pilnībā noraidīja dažu Kalnciema iedzīvotāju iesniegto prasību.

Lai gan uzņēmējiem nācās Administratīvā tiesas lēmumu gaidīt 8 mēnešus, tomēr Jurijs Harlamovs pēc sprieduma paziņošanas pauda gandarījumu par šādu tiesas lēmumu, kurš bija izstrādāts ļoti izvērsti uz 18 lappusēm, tai skaitā detalizēti izklāstot, kāpēc iedzīvotāju prasībā ir pilnībā noraidāma.

Jurijs Harlamovs jau iepriekš pauda nožēlu, ka saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem, apstrīdamā lēmuma darbība tiek apturēta līdz ar pieteikuma iesniegšanu tiesā. "Tas ir neizprotami, ka ikviens cilvēks ar savu vēršanos tiesā var uz nenoteiktu apturēt lēmumu, kurš domē pieņemts nobalsojot tautas ievēlēto priekšstāvju vairākumam. Žēl, ka tos līdzekļus, kurus mēs būtu varējuši novirzīt savai peļņai, arī nodokļiem, prēmijām, kā arī Kalnciemā jau ieplānotajiem sociālajiem projektiem, tagad nāksies novirzīt tiesvedībai un dīkstāves zaudējumu segšanai," marta sākumā žēlojas Jurijs Harlamovs.

SIA “Eco Lead” plānoja jau 2016.gada sākumā Kalnciema rūpnieciskajā zonā (Jelgavas ielā 21) atklāt rūpnīcu, kurā pārstrādātu līdz 15 000 tonnas akumulatoru gadā, saražojot 8 700 tonnu svina. Uzņēmēji šajā projektā plāno ieguldīt 8,5 miljonus eiro. Rūpnīcā plānots nodarbināt 42 darbinieku. Šobrīd, līdz ar tiesu darbiem, plānotie termiņi ir pagarināti, un rūpnīcas atklāšana atlikta uz vairākiem mēnešiem.

“Pret iedzīvotājiem, kuri bija pauduši satraukumu, mēs izturamies ar sapratni. Tāpat mēs saprotam, ka ir ļoti grūti darboties apstākļos, kad tik daudz iedzīvotāji ir bažīgi. Tāpēc mēs arī turpmāk plānojam aktīvi pārliecināt Kalnciema iedzīvotājus par ražotnes nekaitīgumu un uzņēmuma apņēmību ievērot visas ES un Latvijas Republikas vides pārraugu noteiktās prasības,” stāsta Jurijs Harlamovs.

"Mēs arī turpmāk esam apņēmušies informēt Kalnciema iedzīvotājus par katru mūsu soli, tai skaitā arī iecerēm. To darīsim gan rīkojot "atvērtās durvis", gan arī informējot ar drukātu ziņu lapu. Esam pārliecināti par to, ka jo vairāk būs informācijas, jo drošāk jutīsies iedzīvotāji un būs mazāk vietas baumām," uzskata Jurijs Harlamovs.

“Par Kalnciema drošību esmu pārliecināts! Tāpēc jau mēs ieguldām tik lielu naudu šajā ražotnē, lai tā būtu atbilstoša visiem drošības standartiem. Lielākā daļa no šiem nepieciešamajiem miljoniem ir ieguldījumi nevis ražošanās procesā, bet ekoloģijas vajadzībām, tai skaitā filtri, attīrīšana, specializētās iekārtas,” norāda Jurijs Harlamovs. 

Jurijs Harlamovs uzskata, kā šāda akumulatorus pārstrādājoša rūpnīcā Latvijā ir ļoti nepieciešama. “Šobrīd oficiāli utilizētos akumulatorus pārstrādā uzņēmi Lietuvā un Igaunijā, bet tikmēr Latvijā plaukst nelegāla un vidi ļoti apdraudošā “mājas pārstāde”, kad akumulatora svins tiek pārkausēts teju vai mājas krāsniņā, bet svina lietņi vēlāk nodoti metāllūžņos. Tur tad neviens nekontrolē ne izmešus, ne to, kur un kā tiek noliets akumulatoros esošais šķidrums,” rūpnīcas nepieciešamību Kalnciemā skaidro Jurijs Harlamovs.

4 komentāri:

  1. Tos dažus, kas cīnās, atbalsta visi Kalnciema iedzīvotāji!!!! Un te nav politoskās intereses! Irinai Dolgovai ir bērni, par kuru veselību viņa pirmām kārtām uztraucas visvairāk. Un viņai tiešām rūp visu Kalnciema iedzīvotāju nākotnes veselība, jo mēs esam kā viema liela ģimene, Kalnciemā tā vienmēr ir bijis! Visi viens otru labi pazīst! Un ja mums draud kaut kas no svešiniekiem, kuri grib uztaisīt miskasti dēļ šitās rūpnīcas, mēs visi celsimies pret ienaidnieku! Labāk šokolādes fabriku uzceltu!
    Kristīne.

    Atbildēt
    Atbildes
    1. Kāpēc gan neuzcelt??? Viņiem pašiem tur nav jādzīvo, kā arī viņu mazbērniem!!! Velni!

  • Kāpēc vajag celt rupnīcu 700m no bērdnudārza?! Ja ir paredzētas ap 10mln EUR investīcijas, tad drošāk uzcēlt tas pašas sienas kaut kur mežā. Un papildus izmaksas būtu ap 50 000 EUR, kā arī neterētu laiku tiesu pravām.

    Pašlaik Kalnciemā dzīvo pārsvarā Jelgavā stradājošie. Iespējams +40cilvēkiem būs darbs, bet puse no Kalnciema iedzīvotājiem mēģinās pamest pilsētu!

    Atbildēt
  • Teikšu godīgi, neesmu vietējā, bet mana vecmamma dzīvo tur. Tur jau tà pamazām sarūk iedzivotāju skaits,daži ārzemēs, daži , kā jau iepriekšējā komentārā, stradā jau Jelgavā. Ko viņi ar to panāks? Viņi panāks to, ka Kalnciems kļūs popularizēts kā rūpnīcas pilsēta. Nedomāju, ka strādnieki vēlēsies strādāt un dzīvot vidē , kur ir ļoti liela iespēja pēc tam saslimt ar sazin kādām kaitēm, un labāk par bērniem nemaz nesākt! Protams, ko gan cilvēki ir gatavi dēļ naudas darīt!
    Domàju, ka Kalnciems ir skaista vieta, rupnīcām tur galīgi nav vietas!

    Atbildēt